SHOPPING SINI ..JOM

Love Journey

Daisypath Anniversary tickers Daisypath Anniversary tickers

30 June 2010

Panduan Kebenaran Kahwin Negeri Kedah

Borang Permohonan yang telah lengkap hendaklah dikembalikan kepada Pejabat Agama Daerah di mana pemohon tinggal 1 bulan dari tarikh cadangan untuk berkahwin.

1. Salinan Kad Pengenalan

2. Salinan Kad Pengenalan Wali - (bagi pemohon perempuan sahaja)

3. Sijil Kursus Pra Perkahwinan (salinan dan asal)**

4. Kebenaran berkahwin lelaki (jika lelaki daripada luar daerah) - (bagi pemohon perempuan sahaja)

5. Sijil Cerai Asal (bagi pemohon perempuan / lelaki)

6. Surat Mati bekas suami / isteri dan surat Perakuan Nikah / Rujuk - (asal dan salinan) (bagi duda / janda)

7. Kad Perakuan Memeluk Islam (asal dan salinan)** - (jika saudara baru)

8. Kebenaran berpoligami dari Mahkamah (jika berpoligami)

9. Surat kebenaran dari Kedutaan / Pihak berkuasa lain - (bagi pemohon bukan warganegara Malaysia)

10. Kebenaran berkahwin daripada pihak berkuasa tentera / polis
(bagi anggota tentera / polis)

11. Lelaki - Borang 1 & 2 dilengkap dan disahkan oleh Tuan Imam Qariah

12. Perempuan - Borang 2 dilengkap dan disahkan oleh Tuan Imam Qariah


PERINGATAN

Kegagalan membawa dokumen-dokumen ASAL semasa datang untuk memohon kebenaran perkahwinan akan mengakibatkan permohonan anda ditolak.

Borang yang telah lengkap diisi hendaklah terlebih dahulu ditandatangani oleh Penolong Pendaftar Kariah / Imam di mana pemohon tinggal

** Sijil asal akan dikembalikan





Untuk keterangan lanjut, sila hubungi Pejabat Agama Daerah yang berhampiran (bagi Negeri Kedah sahaja).


7 comments:

cik yana said...

bagus2..ni bleh wat rujukan ni..hehe..tp kan, kursus kawen pun yana tak p lg..huhu..

si kecil said...

thanks for the info..tp sebulan..huuwaaa...jenuh la nk p blk p blk..johor jauh wooo...

si kecil said...

boleh kirim suh sapa2 buatkan ka ke na p sendiri?

Anonymous said...

hi..
thanks for the info..very helpful untuk di buat rujukan :)
nurhartini@yahoo.com

A W E E N N Y E said...

Yana: hehe.p la kat zaliny.best kt stu
Si kecil: dun worry, awn akan tanya nnt psl tu bl awn p pjbt agama.awn akn tlg update ye :)
Tini: most welcome

NoRr said...

bakal suami i orang kedah..so dia elok tgk semua ni..hehehe

A W E E N N Y E said...

ok memang patut..tp dia tak ssh sgt just register..kalo ssh if that gurl itu org kedah, nk kna tggu one month